BA DE

Ugostili smo aktivistice Svjetske mreze zrtava i prezivjelih za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu Dr. Mukwege Fondacije

SEMA (“Glasno govori” na Swahili jeziku) – Svjetska mreza zrtava i prezivjelih za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu, pokrenuta od strane Fondacije Dr. Mukwege, okuplja zene koje su prezivjele seksualno nasilje u ratu iz 21 zemlje i sa svih kontinenata. Prezivjele aktivistkinje u okviru mreze ujedinile su snage s ciljem zaustavljanja upotrebe silovanja kao oruzja rata. Udruzenje sa pomoc zrtvama i prezivjelim seksualnog nasilja u ratu “Nas glas” iz Tuzle, uz podrsku Rijaseta Islamske zajednice u BiH bilo je domacin i koordinator studijske posjete grupe aktivistkinja SEMA mreze u periodu 25.10.-28.10.2019. G-dja Malini Laxminarayan, predstavnica Dr. Mukwege Foundation i koordinatorica SEMA mreze, i gosp. Volodymyr Shcherbachenko, direktor Centar civilnih inicijativa Istocne Ukrajine predvodili su gostujucu delegaciju Ukrajinske mreze prezivjelih. Cilj studijskog putovanja bila je razmjena iskustava i znanja, kao i najboljih praksi u polju podrske prezivjelima seksualnog nasilja u sukobima.

Tokom prvog dana posjete, SEMA aktivistice imale su nekoliko sastanaka u Sarajevu sa predstavnicima UN agencija u BiH (UNFPA, UN Women, UNDP, IOM), OSCE-a, TRIAL Int., a uprilicen je i sastanak Reis ul ulemom IZ BiH. Uvazeni Reis Husein ef. Kavazovic, izrazio je svoje duboko suosjecanje sa patnjom prezivjelih seksualnog nasilja u ratovima sirom svijeta, i iskazao postovanje za angazman Dr. Mukwege i njegove Fondacije, istaknuvsi znacaj podrske vjerskih zajednica za zrtve i prezivjele, kao i podrsku koju IZ pruza u borbi protiv stigme seskualnog nasilja.

Drugog dana posjete, odrzan je radni sastanak sa aktivisticima Udruzenja “Nas glas”, a domacin ovog sastanka bila je Behrambegova Medresa u Tuzli. Sastanak su moderirale ekspertice za seksualno nasilje, dr. Amra Delic iz Plave poliklinike Tuzla i Jasna Zecevic, direktorica Centra za terapiju i rehabilitaciju “Vive Zene” Tuzla. Mirsada Tursunovic, Predsjednica Udruzenja “Nas glas” otvorila je sastanak rijecima dobrodoslice, prezentirala historijat, ciljeve i aktivnosti Udruzenja prezivjelih, a g-dja Jasna Zecevic je predstavila 25-godisnji rad Centra “Vive Zene” Tuzla i tri nivoa podrske koju ovaj Centar kontinuirano pruza prezivjelima zenama i drugim zrtvama ratne torture. Aktivistice Udruzenja “Nas glas” podijelile su sa gostima svoja iskustva u prekidanju sutnje o zlocinima koje su prezivjele, nacine osnazivanja prezivjelih na putu opravka, kao i licna iskustva u procesuiranju ratnog zlocina silovanja pred sudovima u BiH i pristupu pravdi za zrtve. Dr. Amra Delic naglasila je znacaj globalnog umrezavanja prezivjelih seksualnog nasilja u sukobima, kao i znacaj podrske njihovom aktivizmu i organiziranom djelovanju u zajednickim naporima usmjerenim na poboljsanje polozaja prezivjelih, zakonsko priznavanje njihovog statusa, drustvenu reintegraciju i prevenciju seksualnog nasilja u ratovima.

Predstavnici Dr. Mukwege Fondacije i Svjetske mreze zrtava i prezivjelih za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu tokom svog studijskog boravka u BiH posjetili su Muzej zlocina protiv covjecnosti i genocide 1992-1995 u Sarajevu, i Srebrenica-Potocari Memorijal gdje su, nakon casa historije i obilaska muzeja, odali pocast zrtvama genocida.

Tokom zadnjeg dana posjete, odrzan je sastanak sa predstavnicima Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, gdje su goste docekali ministar Vesko Drljaca i pomocnik ministra Dobrica Jonjic. Na ovom sastanku aktivistice SEMA mreze iz Ukrajine imale su priliku cuti o zakonkoj regulativi FBiH i proceduri dobijanja statusa “zena zrtva rata” u FBiH, pravima zrtava, ali i poteskocama s kojima se prezivjele suocavaju tokom implementacije postojeceg Zakona i preprekama za ostvarivanje prava na reparacije.

Visedecenijsko iskustvo i lekcije naucene u BiH u ovom polju djelovanja pokazalo se vrlo korisnim i informativnim za aktivistice i predstavnice SEMA Svjetske mreze zrtava i prezivjelih za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu.

© Copyright - Naš Glas - Sva prava pridržana! - Designed by bikt.ba