BA DE

Dodjela kratkotrajne pomoći članicama pogođenim klizištem i poplavama u maju 2014.god

Udruženje žrtava i preživjelih seksualnog zlostavljanja u ratu „Naš glas“ započelo je u januaru implementaciju projekta koji ima za cilj obezbjediti određena materijalna sredstva korisnicama udruženja koje su pretrpjele posljedice prirodnih nepogoda tokom maja 2014. godine. Sredstva za implementaciju projekta dobivena su od Fondacije za osnaživanje žena.


U maju 2014. godine veći dio BIH su pogodile prirodne nepogode. Kao rezultat ogromne količine padavina, zabilježen je nezapamćen broj pokrenutih klizišta i poplavljenih domova. U već teškoj socio-ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi stanovništvo ove zemlje, prirodne nepogode su dodatno otežale situaciju i veliki broj pogođenog stanovništva dovele na sami rub egzistencije. Mnogi su ostali bez svojih domova, a neki su pretrpjeli znatne materijalne štete na svojim kućama i okućnicama. Jedan dio stanovništva ostao je živjeti u vrlo nesigurnim uslovima, izložen konstantnom strahu od daljih posljedica.


Posljedice nastalih prirodnih nepogoda pretrpjele su i izbjeglice i osobe koje su preživjele ratno silovanje. Tako se kroz ovaj projekat nastoji pružiti kratkotrajna pomoć članicama Udruženja „Naš glas“. S tim ciljem, u januaru 2015. godine se krenulo sa implementacijom projekta koji će trajati naredna tri mjeseca. Kroz projektne aktivnosti, najugroženijim članicama bit će pružena pomoć u vidu dodjele ogrjeva (drva i ugalj), namještaja i hrane.


Imajući u vidu pretrpljenu štetu i doživljeni strah, smatramo da su ove aktivnosti vrlo važne i da je pružanje podrške pogođenom stanovništvu od krucijalnog značaja za njihovu dalju borbu.

© Copyright - Naš Glas - Sva prava pridržana! - Designed by bikt.ba