BA DE

PRVAKINJA RODNE RAVNOPRAVNOSTI U BOSNI HERCEGOVINI U 2014. GODINI JE NAŠA VOLONTERKA DR. AMRA DELIĆ

Dana 6. februara 2014. godine, Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, objavilo je sljedeći Javni poziv za dodjelu Nagrade za doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u 2014. godini.

„Komisija Nagradu dodjeljuje pojedincima ili pojedinkama iz BiH na temelju sljedećih kriterija:

- osoba je pokrenula značajne promjene ka unaprijeđenju ravnopravnosti spolova u regionalnom, državnom, entitetskom, kantonalnom ili lokalnom kontekstu u BiH;

- rezultati navedenih aktivnosti bili su vidljivi u 2014. godini;

- implementacija standarda ravnopravnosti spolova nije u opisu poslova ili mandatu nominirane osobe.

Dobitnika ili dobitnicu nagrade može predložiti bilo koja osoba, organizacija ili institucija uz detaljno obrazloženje postignutog doprinosa koji je nominirana osoba imala u promoviranju ili ostvarivanju standarda ravnopravnosti spolova u 2014. godini.“


Danas, 10. marta 2014. godine, u sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, prva nagrada za doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u BiH u 2014. godini pripala je našoj volonterki dr. Amri Delić iz Tuzle.

Dr. Amra Delić, aktivistkinja u oblasti ljudskih prava iz Tuzle (Tuzla Canton), dobitnica je prve nagrade za doprinos ravnopravnosti spolova u 2014. godini.

Posebno značajan je njen angažman u motivisanju žena, žrtava seksualnog nasilja u ratu, da prekinu šutnju.

Nagrada se dodjeljuje u sklopu Sedmice rodne ravnopravnosti koju u periodu 9-13. marta 2015. godine zajedno organizuju Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina.

Amrin govor zahvale

Poštovane dame i gospodo,

Čast mi je i zadovoljstvo primiti ovu vrijednu nagradu i posebno se zahvaliti članovima Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnicima misije OSCE u BiH što ste me izabrali za jednu od vodećih aktivistica u 2014. godini. Vjerujem da se nije bilo lako odlučiti u ovako kvalitetnoj konkurenciji.

Želim zahvaliti doc. Nermini Kravić iz Tuzle koje me predložila za ovu nagradu, a koja je i sama sudjelovala u jednoj od mirovnih inicijativa koju smo pokrenuli u Tuzli.

Sa ovog mjesta željela bih zahvaliti i pozdraviti svoje suradnice - članice Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Naš glas“ i sve ostale heroine BiH koje su imale ovo iskustvo, koje su smogle snage da o tome javno progovore i koje se već godinama hrabro bore za svoja prava i poboljšanje svoga položaja u društvu. Pozdravljam i one koje o tome još uvijek šute, i pozivam ih da nam se u ovoj borbi pridruže.

Pojedinka ne može mnogo učiniti sama, te otuda veliko hvala mojim prijateljima i prijateljicama, aktivistima i aktivisticama iz Tuzle, Sarajeva, Banja Luke, Beograda i bh. intelektualne dijaspore u Americi i Australiji, koji su jednako zaslužni i koji su me od početka podržavali kako u aktivizmu u oblasti ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije žena, tako i u mirovnom aktivizmu u BiH.

Najveća hvala mojoj kćerki Nadii koja je, s jedne strane, najviše trpila zbog mog volonterskog angažmana jer je uzimao od našeg vremena, a s druge strane je i sama postala mlada aktivisitica u oblasti zaštite dječijih prava, i prije mame bila je u ovom Parlamentu.

Uistinu je lijepo raditi ono što nas ispunjava, a još ljepše kada neko cijeni to što radimo. Ovo priznanje sada postaje obaveza da i u predstojećim godinama nastavim davati svoj doprinos u borbi protiv diskriminacije žena i ostvarenju ravnopravnosti spolova.

Mahatma Gandi je rekao: „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.“ Moja je želja i poruka svima nama da nadiđemo grupne i rodne podjele, i da umjesto netrpeljivosti, prezira, mržnje, patnje, nepovjerenja, netolerancije i nasilja, njegujemo univerzalne ljudske vrijednosti: ljubav, sreću, razumijevanje, suosjećanje, istinu, pravdu, slobodu, mir, toleranciju i ravnopravnost, da pomažemo jedni druge, međusobno uvažavajući različitosti i poštujući dostojanstvo svakoga bića.

Još jedanput mnogo vam hvala.

© Copyright - Naš Glas - Sva prava pridržana! - Designed by bikt.ba